کد خبر: 1261356
تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۴۰۳ - ۰۴:۰۰
آیا «باغ کیانوش» می‌تواند به اتفاقی ویژه در سینمای ایران تبدیل شود؟
تلاش سینمایی برای آشتی با مخاطب نوجوان  یکی از افتخارات سینمای ایران در چند دهه گذشته پرداختن به سینمای کودک و نوجوان بوده است. در دهه‌های ۷۰ و ۸۰ اوج این شکوفایی رقم خورد و فیلم‌های زیادی در حوزه کودک و نوجوان تولید شدند، اما هر چه گذشت، تعداد فیلم‌های سینمایی در این حوزه کمتر و کمتر شد تا اینکه سینمای کودک و نوجوان امروز به یکی از نقاط ضعف و دارای کمبود سینمای ایران تبدیل شود.
 احمد جوان

جوان آنلاین: روان‌شناسان از یک سو نوجوانی را دوران سرگردانی و کشف و از سوی دیگر دوران طرح پرسش درباره استقلال و هویت‌شان دانسته‌اند. در این دوران، نوجوان کودکی را پشت سر گذاشته، اما هنوز به طور کامل وارد دنیای بزرگسالی نشده و با چالش‌های زیادی درگیر است، همچنین در این سن و سال نوجوان بیش از هر زمان دیگری نگاهش به سمت همسالان خودش است. 

رؤیای خوش گذشته

یکی از افتخارات سینمای ایران در چند دهه گذشته پرداختن به سینمای کودک و نوجوان بوده است. در دهه‌های ۷۰ و ۸۰ اوج این شکوفایی رقم خورد و فیلم‌های زیادی در حوزه کودک و نوجوان تولید شدند، اما هر چه گذشت، تعداد فیلم‌های سینمایی در این حوزه کمتر و کمتر شد تا اینکه سینمای کودک و نوجوان امروز به یکی از نقاط ضعف و دارای کمبود سینمای ایران تبدیل شود. در حال حاضر فیلمسازانی که تمایل به ساخت فیلم در حوزه کودک و نوجوان دارند، به سختی به تعداد انگشت‌های یک دست برسند و فیلمسازان باسابقه در این حوزه، خود را کنار کشیده‌اند و تمایلی به ساخت اثر ندارند. برخی از فیلمسازان فعال در این حوزه اغلب از این فضای کودک و نوجوان به ویژه نوجوانان دور هستند و آثارشان مخاطب را برای به تماشا نشستن درگیر و ترغیب نمی‌کند. مشکل اصلی این فیلمسازان عدم‌شناخت عمیق گروه سنی نوجوان است و همین امر موجب شده است آثاری که ساخته می‌شوند همچنان متعلق به دهه‌های ۶۰ و ۷۰ باشند. 

پرکردن جای خالی

این روز‌ها فیلم سینمایی «باغ کیانوش» به کارگردانی رضا کشاورزحداد و با محوریت نوجوانان روی پرده سینما‌ها نقش بسته است؛ فیلمی که اقتباسی است آزاد از کتابی به همین نام نوشته علی‌اصغر عزتی‌پاک از محصولات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان. 

داستان فیلم در دوران جنگ و دفاع مقدس سپری می‌شود و درباره چند نوجوان است که قصد دارند به باغ کیانوش بروند و براساس آنچه شنیده‌اند از میوه‌های باغ پربار و میوه او استفاده کنند، اما در این میان درگیر ماجرا‌هایی می‌شوند که قصه را پیش می‌برد و در نهایت نیز این نوجوانان ایرانی هستند که قهرمان قصه می‌شوند. 

با اینکه «باغ کیانوش» تا حدودی توانسته است خودش را به استاندارد‌های سینمای کودک و نوجوان نزدیک کند، اما باز همان مشکل همیشگی پابرجاست. عدم‌شناخت فیلمساز از دوره نوجوانی سبب می‌شود طرح و بسط موضوع در فیلم ابتر و ناقص بماند و اجازه برقراری و فهم درست فضای فیلم و شخصیت‌هایش را ندهد. 

ریسک کارگردان

کشاورزحداد در نخستین تجربه کارگردانی‌اش ریسک کار کردن در سینمای نوجوان را به جان خریده است و این اتفاق مثبت و خوبی در سینمای ایران به حساب می‌آید. در شرایطی که اغلب فیلمسازان برای سودآوری و شناخته شدن بیشتر به دنبال ساخت فیلم‌های سینمایی بزرگسال هستند، کارگردان «باغ کیانوش» سراغ نوجوانان و دغدغه‌های آنان در این سن و سال رفته است. 

او همچنین با «باغ کیانوش» توانسته است هیجان را وارد قصه‌اش کند و حتی دست به خلاقیت در بخش‌هایی از فیلم زده و قصه را به نحوی پیش برده است که بتوان از آن به عنوان اثری برای کودک و نوجوان یاد کرد، اما مشکل اصلی این است که نوجوان امروز ارتباط چندانی با این قبیل موضوعات نمی‌گیرد چراکه قصه فیلم در دهه ۶۰ می‌گذرد و بیشتر برای بزرگسالان و پدر و مادران این نوجوانان که جنبه نوستالژیک پیدا کرده است، جذابیت دارد و برای نوجوان امروز آشنایی‌زایی نخواهد داشت. 

نادیده گرفتن قصه‌ها

قصه‌های زیادی مثل «باغ کیانوش» از دوران جنگ و دفاع مقدس وجود دارد که برای هر کدام می‌توان اثر سینمایی تولید کرد، اما نباید فراموش کرد، فیلمسازی برای کودکان و نوجوانان، ریزه‌کاری‌ها و حساسیت‌های زیادی دارد. فیلمسازان این حوزه باید دنیای کودکان و نوجوانان را بشناسند و دغدغه‌های آنان را در اثرشان طرح کنند. 

قطعاً مخاطب کودک و نوجوان امروز با هوش و سختگیری بیشتری پای فیلم‌های سینمایی می‌نشیند و سخت‌تر از قبل می‌توان سلیقه آن‌ها را تأمین کرد. با وجود این هنوز قصه‌های ناگفته و جذاب زیادی وجود دارد که در صورت پرداخت درست به این قصه‌ها، می‌توان مخاطب کودک و نوجوان را جذب فیلم‌ها کرد. سینمای ایران به مخاطبان کودکان و نوجوانش نیاز دارد و باید جایی برای آن‌ها در میان فیلم‌های سینمایی‌اش در نظر بگیرد. در شرایط پیچیده امروز سینمای ایران، اکران فیلمی مثل «باغ کیانوش» کورسوی امیدی را در دل علاقه‌مندان و سینمادوستان روشن نگه می‌دارد که هنوز سینمای نوجوان زنده است و فیلمسازان علاقه به فیلم ساختن برای مخاطبان آن دارند.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار